Klassieke homeopathie, juist voor baby's

Wat is Klassieke homeopathie?

Klassieke homeopathie is een geneeswijze waarbij het zelf herstellende vermogen van het lichaam wordt gestimuleerd. Als de weerstand goed is rekent het lichaam zelf af met virussen en bacteriën maar als de weerstand verstoord is kunnen er allerlei klachten ontstaan. Door middel van juist gekozen homeopathische middelen kan de balans dan weer hersteld worden.
We kennen ze allemaal wel, de kinderen die altijd kwakkelen, snel ziek zijn, veel last hebben van specifieke infecties of aan bepaalde chronische ziektes lijden. Of de huilbaby's en de kinderen met slaap-, eet-, leer- of gedragsstoornissen. Allemaal tekenen dat deze baby's en kinderen niet in evenwicht zijn.
Een goedgekozen homeopathisch geneesmiddel kan bij deze baby’s evenwicht en rust geven en de klachten kunnen wegtrekken, waardoor het kind zich beter kan ontwikkelen. Het zelfherstellende vermogen van kinderen is meestal groter dan bij oudere mensen. Alles is vitaler dus ook hun kracht om te herstellen. Kinderen kunnen heel puur en direct reageren op het goede middel.

 

Het consult

Omdat Klassieke homeopathie een individuele geneeswijze is vragen veel ouders zich af of het dan wel geschikt is voor kleine kinderen en baby’s. Een baby kan namelijk zelf niets vertellen en een homeopaat stelt altijd heel veel vragen tijdens een consult.
Het is geen enkel probleem voor een homeopaat om een consult af te nemen van een baby. Het vergt wel een andere aanpak dan bij een volwassene. In een consult van een baby is het o.a. belangrijk hoe het verloop van de zwangerschap en de bevalling is geweest en of het kindje geel is geweest na de geboorte. Er wordt ook gevraagd of het een druk of rustig kindje is, of het veel huilt, hoe de baby drinkt, hoe de ontlasting is, hoe de slaap is of de baby goed groeit en of het belangstelling heeft voor zijn omgeving en het goed contact maakt met de ouders en broertje of zusje.
Er wordt natuurlijk ook naar het kindje zelf gekeken. Is het een mollig kindje of een slank kindje, hoe ziet zijn huidje er uit, hoe is zijn kleur  enz . 
Tijdens het consult worden zoveel mogelijk unieke kenmerken verzameld van de baby zelf, maar er wordt ook aan de ouders gevraagd welke ziekten er in de familie voorkomen en naar de plaats van het kindje in het gezin. Ook traumatische gebeurtenissen, zoals een tangverlossing, een verhuizing, een scheiding, alcohol of medicijngebruik tijdens de zwangerschap of een slecht doorgemaakte kinderziekte waarvan het kindje nooit meer echt is hersteld, zijn belangrijk voor een homeopaat.

 

Welke klachten?

De meest voorkomende klachten waar ouders met hun baby’s mee komen zijn:veel huilen, eczeem, spruw, darmkrampjes, voedingsproblemen, slaapproblemen, klachten na vaccinatie, klachten bij het doorkomen van tandjes, obstipatie of juist diarree, problemen met de oortjes, pseudokroep en andere luchtwegproblemen.
 

Medicatie

De inname van de homeopathische medicijnen wordt ook aangepast aan de baby. De medicijnen in de vorm van kleine korreltjes, globuli, kunnen worden opgelost in wat water en op een lepeltje ingegeven worden, maar ook door de voeding gegeven worden. Als de moeder borstvoeding geeft, kan het ook door de moeder zelf ingenomen worden. 

Een Klassiek homeopathische behandeling is voor baby’s juist belangrijk zodat ze niet met chronische klachten en een zwakke weerstand blijven zitten en levenslang afhankelijk worden van reguliere medicatie. Het is beter om dit te voorkomen zodat het kind later opgroeit tot een gezonde volwassene.