Klassieke homeopathie

De Duitse arts Samuel Hahnemann (1755-1843) ontdekte in 1790 dat een zieke genezen kan worden met een middel dat dezelfde ziektesymptomen kan oproepen bij gezonde personen. Dit noemde hij ‘Similia similibus curentur’: het gelijke met het gelijkende genezend.
 
Door het innemen van een gelijksoortig homeopathisch middel, dat in de uitwerking veel overeenkomst vertoont met de ziekteverschijnselen, wordt  het herstelsysteem van het lichaam geprikkeld om de strijd met de ziekte aan te gaan. Het homeopathisch middel onderdrukt niet de symptomen van de ziekte maar stimuleert het lichaam om op eigen kracht te herstellen.
 
Homeopathische middelen worden bereid uit plantaardig of dierlijk materiaal zoals bijengif, maar kunnen ook uit mineralen worden gemaakt of uit ziekteproducten. Dit laatste noemen we in de homeopathie een nosode.

 

Homeopatisch consult

Een homeopathisch eerste consult, vooral als het een langdurige ziekte betreft, duurt ongeveer anderhalf uur. Om een goed beeld te krijgen wordt er tijdens het consult niet alleen gekeken naar de huidige ziekte, maar ook naar problemen uit het verleden en naar ziekten in de familie.  De homeopaat probeert tijdens het consult een compleet plaatje te krijgen van de cliënt, en niet alleen van de ziekte.

 

Acuut consult

Bij een acuut consult, bijvoorbeeld bij een keelontsteking of blaasontsteking, is in eerste instantie een half uur voldoende. Komt een bepaalde klacht vaker voor, dan kan gekozen worden voor een op behandeling om de algemene weerstand te verbeteren.

 

Zie ook https://www.homeopaat-info.nl