Bachbloesemtherapie

De bloesemtherapie is een geneeswijze die aan het begin van deze eeuw ontwikkeld is door
Dr. Edward Bach (1886- 1936). Het was zijn wens dat steeds meer mensen tot het besef zouden komen dat men zelf verantwoordelijk is voor de eigen gezondheid. Hij ontdekte een geneeswijze die iedereen, zonder risico's, zelf kan toepassen om vorm te geven aan die gevoelde eigen verantwoordelijkheid.
 
Bachbloesemtherapie

Gemoedsgesteldheid versus klacht

Deze geneeswijze maakt gebruik van bloesemessenties die de levenskracht van bloesems bevatten. De bloesems zijn afkomstig van wilde struiken, bomen en planten. Zij zijn niet schadelijk en werken niet verslavend. Ze worden niet gegeven tegen de lichamelijke klacht maar uitgekozen in overeenstemming met de 'state of mind' (gemoedsgesteldheid). Hij was er van overtuigd dat deze flowerremedies,  gemaakt van bloesems geweekt in zuiver bronwater, persoonlijkheidsstructuren en emoties positief konden beïnvloeden en zo ook  lichamelijk voor herstel kunnen zorgen.
 
Wie angstig is, schuldgevoelens heeft, jaloers is of depressief, heeft een grotere kans om ook lichamelijk te reageren met ziekte. Het heeft weinig zin om enkel de symptomen van de ziekte (hoofdpijn, hoge bloeddruk, maagklachten, slapeloosheid enz.) te behandelen. Als tegelijkertijd ook de wortels van de klacht kunnen aangepakt worden, zal de genezing veel vlotter verlopen en wordt de kans op herhaling kleiner.
 
De therapie kan ter ondersteuning gegeven worden naast een andere therapie, maar wordt ook als zelfstandige therapie toegepast in mijn praktijk.